3 Ekim 2018 Çarşamba

Pistonlu Kompresör nedir? Pistonlu kompresör Özellikleri

Pistonlu Kompresörün tek kademeli oluşu basma sübaplarının etkisiyle basınçlı hava, kollektör yardımı ile toplanır ardından çekvalf sisteminden geçirilir ve hava deposuna aktarılır. Depoya giriş yapılmadan önce çekvalf, depoda var olan basınçlı havanın geri dönüşünü engeller. Duruş anında  kollektör ve pistonların üzerinde bulunan basınçlı havanın tahliyesi basınç otomatiği ile  yada selenoid valf yardımıyla yapılır.

Pistonlu Kompresör, Pistonun alt noktaya olan hareketiyle atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizlenir ve emme sübaplarından geçerek bir sonraki adıma başlar ve aynı şekilde üst noktaya  olan hareketiyle basma sübapları sıkıştırılır.
Elektrik motoru kayık-kasnak sistemi, kafa bloğu sayesinde teşvik edilir. Kafa bloğunun, pistonlarla silindirler arasında, krank ana ve yatak rulmanlarının yağlanması amaçlanır. Bunun akabinde özel olarak üretilen  pistonlu kompresör yağları biyel kollarındaki yağlama çubukları sayesinde çarpmalı yağlama sistemiyle yağlanıp sonuçlandırılır.

Pistonlu Kompresör  iki yada üç kademeli ise, alçak basınç kademelerinin oluşturduğu hava, ikinci veya üçüncü kademelere ara soğutucu ile aktarılır. Bunun akabinde kollektörde toplanarak çekvalfden geçirilir ve sonuç olarak hava deposuna gönderilir.

Depo içerisinde oluşan atmosfer gazı içindeki su buharı, depo altındaki su tahliye vanaları ile atılmaları sağlanır. Bu sayede nemi tutulan hava, kullanılmaya hazır olur.

İhtiyacın gerektiği durumlarda, sistem nem ve su rahatsızlığı yüksek olan durumlarda , basınçlı hava kurutucusu kullanılabilir.

En çok kullanılar kompresörler, eletrik motoruyla çalışan kompresörlerdir, inşaatlarda ve yol yapımında kullanılacak biçimde arabanın üstüne takılan kompresörler, dizel yada benzin motoruyla çalışır. Bu kompresörün önemli parçaları ise krank mili, gövde, piston, piston kolu ve silindirdir.

Silinidirin üstünde yer alan emme ve egzoz supapları vardır. Basınçları 56 bara kadar ulaşan kompresörler tek kademeli kompresörlerdir. Daha yüksek basınçları elde etmek için ise iki kademeli kompresörlerin kullanılması gereklidir.

Pistonlu Kompresörin dizilişi ve düzenlemesi çok çeşitlidir lakin bir çoğunda ara soğutucu türünden bir ek soğutma kademesi yer alır, sıkıştırılmış hava depoda biriktirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder