25 Ağustos 2013 Pazar

Kompresör Bakım Bilgileri

Kompresörler mekanik aksamları sürekli hareket halinde olduğu  için zamanla bakımlarının yapılmasını gerektirmektedirler. Özellikle vidalı kompresörlerde bakım yapmak kompresörünüzün hem verimini arttırır hem de ömrünü uzatır.

Vidalı Kompresörlerde Bakım

Vidalı kompresörlerde bakım saatleri üretici firma tarafından belirlenir. Bu bakım saatleri kompresörünüz ile birlikte verilen kullanma kitapçığında yer alır. Ayrıca bazı marka kompresörler üzerinde periyodik bakımların ne zaman yapılması gerektiğine dair bakım saatlerinin yazılı olduğu etiketler bulunmaktadır. Bakım saatleri, kompresör kontrol paneli üzerinde yer alan çalışma saati üzerinden takip edilmektedir.

Üretici firmanın önermiş olduğu periyodik bakım saatlerine dikkat edilmesi ve çalışma saati bu periyodik saatlere yaklaşınca üretici firma veya servisten bakım için randevu talep edilmelidir. Bu bakımlarda sıklıkla yağ ve yağ filresi ve hava filtresi değişimi yapılmaktadır. Ancak seperatör,  panel filtre, emiş grubu tamir takımı, vida rulman tamir takımı vb. malzemelerin değişimi,  kompresör üreticisinin önerdiği periyodik saatlerde yapılması gerekmektedir.

Bazı işletme sahipleri yağ, yağ filtresi, seperatör, hava filtresi, panel filtre gibi basitçe yapılabilecek bakımları kendileri yapmayı tercih etmektedirler. Ancak yinede kompresör üretici firmasının  yetkili ve tecrübeli personelin bu işlemi yapması tercih edilmelidir.

Yağ değişimi

Kompresörünüzün tamamen kapalı durumda olduğundan emin olunuz.
Kompresörünüz ile birlikte verilen yağ boşaltma hortumunu seperatör tankının altında bulunan boşaltma vanasına takın.
Hortumun diğer ucunu kapalı bir teneke içerisine uzatın.
Vanayı açarak yağı boşaltın. Eğer yağ yavaş akıyor ise seperatör tankının yağ doldurma tapasını da açarak havalandırmayı sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yağ daha hızlı akacaktır.
Yağ iyice boşaldıktan sonra açtıysanız yağ doldurma tapasını geri kapatın.
Kontrol panelinden kompresörünüzü 5-10 saniye çalıştırarak sistem içerisindeki yağın tamamen boşalmasını sağlayın ve kompresörü durdurun. Bu işlemi birkaç defa yapın. Ancak kompresörü daha uzun süre açık tutumayın (En fazla 5-10 saniye). Bu işlemi yaparak yağ tazyikli bir şekilde atılabilir. Bunun için kapalı bir tenekeye yağ boşaltmanız tavsiye edilir.
Yağ tamamen boşaldıktan sonra vanayı kapatıp hortumu çıkarınız.
Yağ filtresini değiştirin.
Yağ doldurma tapasını açın. Yağı burdan doldurduktan sonra sıkıca tekrar kapattığınıza emin olun.
Yağ filtresi değişimi

Kompresörün yağını boşalttıktan  sonra yağ filtresini filtre sökme anahtarıyla gevşetin.
Yağ sızıntıları olursa bez ile damlamadan temizleyin.
Yağ filtresini yerinden çıkarın. Filtreyi çıkardığınızda birikmiş yağ varsa aniden dökülebilir. Bu yüzden bir bez ile yavaşça bu işlemi yapın.
Yeni yağ filtresinin içerisini kullandığınız yağ ile doldurun ve yüzeydeki contanın üzerini yağlayın (eğer yağ filreniz ters duruyorsa içerisine yağ doldurmanıza gerek yoktur sadece contasını yağlayın).
Yeni filtrenizi yerine takın ve filtre anahtarı yardımıyla sıkın.

Yağ ve yağ filtresi değişiminden sonra kompresörünüzü ilk birkaç sefer 5-10 saniye aralıklarla açıp kapatın. daha sonra kompresörünüzü çalıştırabilirsiniz.

Pistonlu Kompresörlerde Bakım

Pistonlu kompresörlerde üretici firma tarafından belirtilmedikçe çalışma saatleri olmadığı için bakım saatlerini söylemek zordur. Ancak kompresörünüz içerisindeki yağın bozulması durumunda yağ değiştirebilirsiniz. Kompresörünüzün yağının ne kadar süre gideceğini tahmin etmek biraz zordur. Çünkü kompresörünüzün ne kadar süre ile nasıl bir ortamda çalıştığı önemlidir. Eğer yağda eksilme varsa bunu tamamlayınız ve yetkili servise yağ eksilmesi ile ilgili bilgi veriniz.

Pistonlu kompresörlerde yağ değişimi

Karter altında bulunan boşaltma vanasına bir hortum takın (üretici firma kompresörle beraber vermiş olabilir).
Hortumun diğer ucunu bir teneke yada kap içerisine boşaltın. Yağ yavaş boşalıyorsa yağ doldurma kapağını açabilirsiniz.
Yağ tamamen boşaldıktan sonra vanayı/tapayı kapatın.
Yağı, yağ doldurma kapağından doldurun. Yağ göstergesinde yağ yarı seviyede görünen kadar ya da üretici firmanın uygun gördüğü kadar yağ doldurun.
yağ doldurma kapağını kapadıktan sonra kompresörünüzü çalıştırabilirsiniz.
Hangi yağı kullanmalı :Üretici firmanın kompresörünüz için uygun gördüğü yağı kullanmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder