25 Ağustos 2013 Pazar

Kompresör Odası ve Yerleşim Şeması

Kompresörünüzün çalıştığı ortam kompresörünüz ve çevresi için önemlidir. İşletmelerde kompresörlerin ayrı bir odaya yerleştirilmesi tavsiye edilir. Bu odaya “Ortam Sıcaklığı” yazımızda da belirttiğimiz durumlardan dolayı ihtiyaç duyulmaktadır. Kompresör odası ile ilgili tavsiye edebileceğimiz bazı unsurlar şunlardır;

Kompresör, hava tankı, kurutucu arasında ve bunların etraflarındaki duvarlara arasında 1′er metrelik mesafe bırakılması, hem çalışan cihazların fazla ısınmasını engeller, hem de herhangi bir arıza veya bakım durumunda, servis elemanın rahatça çalışıp işini daha kısa sürede bitirmesini sağlar.

Kompresör odasının tavanı, kompresörden en az 1,5 metre yüksek olmalıdır.
Kompresör odasında en az 2 adet filtrelenmiş havalandırma penceresi bulunmalıdır. Bunun sebebi yazın sıcak günlerde pencerelerin açılıp odanın ceryan yaptırılarak havalandırılmasına olanak sağlamasıdır.
Kompresör odasının mümkün olduğunca toz ve pislikten uzak tutulması gerekir.

Kompresörler havayla birebir ilişkisi olan makinalar olduğundan, ortamdaki tozu havayla beraber kendi sistemlerine çekerler. Her ne kadar filtreleme ile bunların önüne geçilsede zamanla kompresörünüzün yıpranmasına sebep olabilir.
Kompresör odası sayesinde, kompresörlerinize aynı zamanda ses yalıtımı yapmış olursunuz. Yani kompresörün çalışırken çıkardığı ses, işletme çalışanlarını ve diğer insanları rahatsız etmemiş olur.
Herhangi bir tehlike durumunda kompresör odası abğımsız olduğundan çevresine zarar verme durumu en aza indirilmiş olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder