25 Ağustos 2013 Pazar

Hava Kompresörleri

Hava kompresörü nedir?

1f3fa90 Hava Kompresörleri
T-2400 Pistonlu Hava Kompresörü
Kompresör kelimesinin ingilizce karşılığı “compressor” olarak geçmektedir ve “sıkıştırmak” anlamına gelmektedir. Yabancı bir kelime olmasına karşılık, Tükçe’de zamanla kompresör olarak yerleşmiştir. Yani sonuç olarak hava kompresörü hava sıkıştırıcı anlamına gelmektedir.

Sıkıştırılmış hava ne işe yaramaktadır?

Sıkıştırlmış hava çeşitli amaçlarla bir çok alanda kullanılmaktadır. En basit örneği ile arabaların lastiklerinin şişirilmesinde kompresörden sağlanan basınçlı hava kullanılmaktadır. Bununla beraber sıkıştırılmış hava bir çok mekanik sistemde kullanılmaktadır. Bu sistemler genel olarak pnömatik olarak adlandırılmaktadır. Lastik sökme-takma tabancaları pnömatik aletlere örnek olarak gösterilebilir.

“500 Litrelik kompresör” kavramı

Aslında 500 litrelik diye bir kavram yoktur. Bu kavram, halk arasında bilinen bir kavramdır. Üretici firmalar genelde 400 lt ve 1800 lt hava verimi olan (debi) kompresör mekanizmasını 500 litrelik bir hava tankı üzerine montaj edilmiş şekilde piyasaya sunarlar. Bu da insanların aklında 500 litrelik kompresör olarak kalmıştır. Ancak önemle vurgulamak gerekir ki, hava tankının tüketilen havayı karşılamak için bir etkisi bulunmamaktadır.

Debi

Debi, kompresörün birim zamanda sisteme veya tanka gönderdiği hava miktarıdır. Bu kompresörün büyüklüğünü belirlemektedir. Debi hesaplarında genelde süre olarak dakika ve saat ve hava akış miktarı olarak da m3 ya da litre göz önünde bulundurulur. Örneğin dakikada 1000 litre hava akışı olan bir kompresör, 1000 lt/dk, 1 m3/dk veya 60m3/sa şeklinde ifade edilebilir. Bu birimler Türkiyede genellikle kullanılan birimlerdir. Bunun yanında CFM gibi başka birimlerin kullanıldığı durumlarda olabilmektedir. 1m3/dk=35.29CFM, 1 CFM = 28,328 lt/dk’dır.

Basınç

Basınç, kompresörün, hava tankına sıkıştırdığı havanın birim yüzeye uyguladığı kuvvet miktarını belirtmektedir. Genelde basınç bar ile belirtilir.

1 bar = 14,5 PSI

1 bar = 0,98 atm

Bar ve atm birbirlerine yakın birimler olduğundan  iki kavramda aynı ölçü birimi olarak kullanılabilmektedir.

Not: Kamyon lastiklerinin tamirinde kullanılan lastik sökme takma tabancaları 140 PSI basınçlı hava ile çalışabilmektedir. Bu sebepten kompresör seçiminde, 2 kademe yüksek basınç kompresör tercih edilmelidir.(140 PSI = 9,6 bar)

Kompresörlerin fiyatları

Kompresör fiyatları üretici firmaya göre değişiklik göstermektedir. Aynı gibi görünen, hatta aynı motor gücüne sahip iki kompresör arasında hatırı sayılır farklar olabilir. Ancak piyasadaki rekabet koşulları sebebiyle           üretici firmalar kar marjlarını düşük tutmaktadırlar. Fiyatı ucuz ve fiyatı daha pahalı, aynı hava verimine ve motor gücüne sahip iki kompresör arasındaki fiyat farkı, kompresörün üzerinde kullanılan parçanın kalitesinide gösterebilmektedir. Bu sebeple, almayı düşündüğünüz kompresörde kullanılan parçaların ne kalitede olduğunu araştırmanız gerekir. Bunlara ek olarak fikir vermesi açısından Kompresör Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kompresörlerin ne olduğu hakkında özetle bilgi vermiş olduk. Daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilmek için lütfen sitemizi inceleyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder