25 Ağustos 2013 Pazar

Vidalı Hava Kompresörleri

Vidalı Hava Kompresörleri

f6e57ce Vidalı Hava Kompresörleri
Vidalı Hava Kompresörü
Vidalın hava kompresörleri, kompresörün ana parçası olan vida grubundan ismini almaktadır. Bu vida grubunun İngilizcedeki karşılığı “Rotary Screw” olarak geçmektedir. Şuanda vidalı kompresörler son teknoloji olarak tüm dünyada kullanılmaktadır.

 Vidalı kompresörlerin çalışma prensibi pistonlu kompresörlere göre daha farklıdır. Kompresörün tüm yapısı vidayı döndürebilmek amacıyla tasarlanmaktadır.

Çalışma Prensibi

Motordan hareket alan vida ünitesi, dönmeye başladıktan bir süre sonra kendi iç sisteminde basıncı bir miktar arttırır. Artan bu basınç sayesinde yine sistem içerisindeki yağ vidayı yağlar. Bir süre sonra hava emiş valfini otomatik olarak açan kompresör, yağ ve havayı aynı anda seperatör tankına gönderir. Seperatör tankında ayrıştırılan yağ ve hava ayrı ayrı radyatöre gönderilir. Burada ayrı ayrı soğutulduktan sonra, hava dışarı (kullanıma), yağ ise kompresörün sistemine tekrar gönderilir. Bu sayede kompresör içerisindeki yağ sürekli olarak devridaim halinde kompresörü soğutarak hararet yapmasını engeller.

Genelde vidalı kompresörler ayarlanan basınca (sıklıkla 7-8 bar) ulaştıktan sonra boşa geçerler. Boşa geçen kompresör çalışmasına devam eder. Elektrik panosu üzerinde (Analog kontrol ünitesine sahip olanlarda) bulunan rölenin ayarlı olduğu süre boyunca kompresör boşta çalışmasına devam eder. Eğerki, hava tüketimi olmuş ve ayarlanan alt basınca ulaşılmışsa, kompresör zaman rölesini devre dışı bırakacak ve tekrar yüke geçecektir. Ancak hava alt basınca ulaşmadıysa, yani kullanıcı az hava tüketiyor veya hiç tüketmiyorsa, kompresör zaman rölesindeki ayarlanmış olan süre kadar boşta çalışmaya devam edecektir ve bu süre sonunda otomatik olarak duracaktır. Daha sonra sistemdeki basınç alt seviyeye ulaştığı zaman motor otomatik olarak tekrar hareket edecektir. Bu durum kompresörlerin herhangi bir operatöre bağlı olmaksızın, tam otomatik çalışma özelliğini göstermektedir.

Avantajları

Vidalı kompresörler, üretici firma tarafından, aynı güçteki pistonlu kompresörlere göre daha sessiz çalışacak şekilde tasarlanır.
Pistonlu kompresörlere göre daha verimlidir.
Vidalı kompresörler ile erişilmesi güç olan debilere çıkılabilmektedir.
Son teknoloji ürünü kompresörlerdir.
Bakımları eksiksiz yapıldığı takdirde uzun ömürlüdür.
Dezavantajları

Pistonlu kompresörlere göre daha pahalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder